Synchroniseert je menstruatie echt?
Iedere menstruatiecyclus is uniek
Er bestaat best wat tegenstrijdig onderzoek over menstruatiesynchronisatie. Maar laten we beginnen bij het belangrijkste tegenargument: iedere menstruatiecyclus is uniek.
Het is een wetenschappelijk bewezen feit dat menstruatiecycli in lengte variëren. Alles tussen de 23 en wordt als normaal beschouwd en je nieuwe cyclus start tegelijkertijd met je nieuwe menstruatie. Je menstruatie zelf varieert trouwens ook in lengte, en kan tussen de 2 en 7 dagen duren. Grote kans dat jouw cyclus en menstruatie korter of langer duurt dan die van je naasten.
Daarnaast variëren menstruatiecycli niet alleen per persoon, maar kunnen ze door je leven heen (en zelfs van cyclus tot cyclus) veranderen. Je slaapritme, stressniveau, medicatie en andere factoren kunnen je normale cyclus verstoren.
Waar komt de menstruatiesynchronisatie-theorie vandaan?
Het idee van synchroon-lopende menstruaties bestaat waarschijnlijk vrij lang. Maar in 1971 werd het voor het eerst wetenschappelijk onderzocht door dokter Martha McClintock. Zij keek naar de menstruatiecycli van 135 studentes, waarvan sommige same n op één kamer woonden. Haar conclusie? De vriendinnen of vrouwen die met elkaar waren of samenwoonde, werden ook dicht bij elkaar ongesteld. Bij de vrouwen die geen nauwe band hadden zat er ook meer tijdsverschil tussen hun menstruaties.
Hoezo is menstruatiesynchronisatie dan geen feit?
Hoewel McClintocks onderzoek veelbelovend was, hebben nieuwere onderzoeken geen bewijs kunnen vinden voor menstruatiesynchronisatie. Een klein onderzoek uit 1993 vond bijvoorbeeld geen bewijs dat de menstruatiecycli van lesbische koppels synchroon liepen. In onderzoek uit 2006 volgde 186 studentes, waaronder huisgenoten, en ontdekte dat deze vrouwen niet per se tegelijkertijd ongesteld werden. En in 2017 werd een onderzoek gedaan met data van de cyclustracker-app Clue. Ook dit onderzoek vond geen bewijs voor menstruatiesynchronisatie.
Waarom voelt het dan alsof je menstruatie synchroon loopt?
Als menstruatiesynchronisatie geen wetenschappelijk feit is, waarom voelt het dan soms alsof? Toen deelnemers van een onderzoek uit 1999 werd gevraagd of hun eigen menstruatie ooit is gesynchroniseerd met die van iemand anders, antwoordde 70% ja. Maar waarom dan?
Dat zit zo: zelfs in onderzoeken die geen bewijs konden vinden voor menstruatiesynchronisatie, werden deelneemsters wel degelijk tegelijkertijd ongesteld. Volgens de onderzoekers waren die getallen zo laag dat dit puur toeval was.
Als je de gemiddelde lengtes van menstruatiecycli en menstruaties zelf neemt, ben je gemakkelijk 25% van je cyclus ongesteld. Als dit ook het geval is voor je partner, huisgenoot of BFF, is de kans groot dat jullie op sommige momenten tegelijkertijd ongesteld zijn. Bovendien, hoe meer tijd je met iemand doorbrengt, hoe meer je waarschijnlijk over je menstruatie gaat praten (of hoe gemakkelijker je jouw tampons laat rondslingeren). Dat is natuurlijk geweldig, maar kan ook het gevoel opwekken dat jullie menstruaties synchroon gaan lopen als dat niet het geval is.
De conclusie? Hoewel er sowieso meer onderzoek nodig is naar menstruaties, is menstruatiesynchronisatie geen wetenschappelijk-bewezen feit. Dat betekent natuurlijk niet dat jij en je naasten nooit tegelijkertijd ongesteld kunnen zijn.Maar het is wel een leuk toeval als dat wel gebeurt. Zo kunnen jullie samen heel veel chocola eten, menstruatieproducten delen en Netflix kijken.